Відданість верховенству права та правам людини

ідданість верховенству права та правам людини є одним із ключових принципів професійної етики для юридичних професій. Воно стосується визнання та дотримання юридичних норм, принципів та прав і свобод особи в їхній професійній діяльності.

Ознаки цього принципу включають:

  1. Дотримання закону: Професіонали в юридичній сфері завжди повинні діяти в рамках закону, незалежно від обставин.
  2. Захист прав і свобод: Дії та рішення юридичних професіоналів завжди повинні бути спрямовані на захист прав і свобод особи.
  3. Об'єктивність: Юридичні професіонали повинні завжди залишатися об'єктивними та відділеними від особистих упереджень чи інтересів.
  4. Безкомпромісність у дотриманні закону: Навіть у випадках, коли дотримання закону може бути незручним або непопулярним, юридичні професіонали повинні залишатися відданими його принципам.

Приклади:

  1. Суддя: Під час вирішення справи суддя дотримується принципів верховенства права, незалежно від особистого ставлення до сторін конфлікту або зовнішнього тиску.
  2. Прокурор: Навіть якщо докази вказують на вину популярної особистості, прокурор продовжує кримінальне переслідування, дотримуючись закону.
  3. Нотаріус: Нотаріус відмовляється засвідчувати документ, який порушує права третіх осіб або яким може бути завдано шкоди правам людини.
  4. Адвокат: Адвокат захищає права свого клієнта в суді, навіть якщо цей клієнт є непопулярним в суспільстві, вважаючи, що кожна особа має право на захист та справедливий судовий процес.

Для усіх юридичних професій відданість верховенству права та правам людини служить головним напрямком у їхній діяльності, забезпечуючи справедливість, правопорядок та захист основних прав громадян.

Суддя
(Кодекс суддівської етики)

Стаття 5

Незалежність судді під час здійснення правосуддя є передумовою дії принципу верховенства права та невід'ємною складовою справедливого суду.

Стаття 6

Суддя повинен виконувати свої професійні обов'язки незалежно, виходячи виключно з фактів, установлених на підставі власної оцінки доказів, розуміння закону, верховенства права, що є гарантією справедливого розгляду справи в суді, не зважаючи на будь-які зовнішні впливи, стимули, загрози, втручання або публічну критику.

Стаття 9

Суддя під час здійснення правосуддя не повинен допускати проявів неповаги до людини за ознаками раси, статі, національності, релігії, політичних поглядів, соціально-економічного становища, фізичних вад тощо та дозволяти цього іншим.


Прокурор 
Кодекс професійної етики та поведінки прокурорів 

Стаття 5. Верховенство права та законність

Професійна діяльність прокурора має ґрунтуватися на неухильному дотриманні конституційних принципів верховенства права та законності.

При здійсненні повноважень він зобов'язаний діяти відповідно до закону, своєчасно вживати вичерпних заходів для їх належного виконання.

Стаття 6. Повага до прав і свобод людини і громадянина, недопущення дискримінації

При виконанні службових обов'язків прокурор має поважати права та свободи людини і громадянина відповідно до вітчизняних та міжнародних правових норм, усвідомлюючи, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Прокурор повинен ставитися до людей справедливо, уважно, доброзичливо, згідно із загальнолюдськими принципами моралі, не допускаючи дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.


Адвокат
ЗУ Про адвокатуру та адвокатську діяльність

Стаття 4. Принципи та засади здійснення адвокатської діяльності

1. Адвокатська діяльність здійснюється на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів.




Нотаріус 
Правила професійної етики нотаріусів України

VI. Законність

У своїй діяльності нотаріус зобов’язаний дотримуватися чинного законодавства України, сприяти утвердженню та практичній реалізації принципів верховенства права та законності, застосовувати всі свої знання і професійну майстерність для належної охорони і захисту прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб.


Остання зміна: середа 29 листопада 2023 20:32