Зобов’язання України щодо відповідальності за конвенційні злочини

Конвенційні злочини - передбачені КК суспільно-небезпечні винні діяння, норми про кримінальну відповідальність за вчинення яких були включені у національному законодавстві на виконання зобов’язань України по ратифікованих нею міжнародних договорів, а також договорах, укладених до набуття Україною незалежності (підписаних від імені СРСР, УРСР), які держава виконує внаслідок правонаступництва. Також ці посягання відомі як злочини міжнародного характеру.

У кримінальному праві України до конвенційних злочинів належать, зокрема, низка злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, катування, торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини, захоплення заручників, фальшивомонетництво, легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, «корупційні» злочини, піратство, окремі злочини проти довкілля та деякі інші кримінальні правопорушення.

Так, наприклад, на зміст кримінально-правових заборон, які містяться у Розділі XIII «Злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення» Особливої частини КК істотно вплинули такі міжнародно- правові акти, як Єдина конвенція про наркотичні засоби 1961 р., Конвенція ООН про психотропні речовини 1971 р., Конвенція ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 р., Конвенція про заборону розробки, в-ва та нагромадження запасів бактеріологічної (біологічної) і токсичної зброї та про їх знищення 1975 р., Конвенція РЄ про підроблення мед. продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я 2011 р.

У межах національної кримінально-правової юрисдикції України діяння, що є злочинами, та відповідальність за них визначаються виключно законами України, а злочинність діяння, його караність та ін. кримінально-правові наслідки визначаються тільки КК України. Тому безпосереднє застосування вітчизняними правоохоронними й судовими органами положень міжнародних договорів, що вимагають (рекомендують) визнання злочинності певних діянь, неможливе без включення (імплементації) положень відповідних міжнародно-правових договорів у національно- правову систему. Таким чином, відповідальність за конвенційні злочини безпосередньо на основі норм міжнародного права неможлива.

Як правило, міжнародно-правовий акт містить загальний опис злочину, що має бути кримі- налізований на національно-правовому рівні. Конструювання складу злочину, визначення його караності (санкції, видів покарання, його меж) є прерогативою законодавця держави.

Особливістю конвенційних злочинів є встановлення щодо них універсальної кримінально- правової юрисдикції: згідно зі ст. 8 КК іноземці або особи без громадянства, що не проживають постійно в Україні, які вчинили злочини за її межами, підлягають в Україні відповідальності за Кримінальним Кодексом у випадках, передбачених міжнародними Договорами.


Остання зміна: середа 29 листопада 2023 20:16