Юрисдикція та процесуальні аспекти діяльності Міжнародного кримінального суду

Міжнародний кримінальний суд (МКС) - перший правовий інститут, що діє постійно, в компетенцію якого входить переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. Заснований на основі Римського статуту, прийнятого в 1998 році. Існує з липня 2002 року.

Па відміну від інших міжнародних і змішаних кримінальних судів, МКС є установою, що діє постійно. У його компетенцію входять злочини, здійснені після набуття чинності Римського статуту. Розташований у місті Гаазі, проте за бажанням Суду засідання можуть проходити у будь- якому місці. Міжнародний кримінальний суд не слід плутати з Міжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, але має іншу компетенцію. МКС не входить в офіційні структури Організації Об’єднаних Націй, хоча може порушувати справи за поданням Ради Безпеки ООН.

У статті 34-й Римського статуту Міжнародного кримінального суду зазначено перелік органів, з яких він складається, а саме:

  • Президія;

  • Апеляційне відділення, Судове відділення та Відділення попереднього провадження (попереднього розгляду справ);

  • Канцелярія прокурора;

  • Секретаріат.

  • Президія

Голова і перший і другий віце-голова обираються абсолютною більшістю голосів суддів. Вони виконують свої функції протягом трирічного строку або до завершення строку їх повноважень як суддів, в залежності від того, який з цих строків закінчується раніше. Вони можуть бути переобрані один раз. Голова разом з першим та другим віце-головою утворюють Президію, котра несе відповідальність за:

  • Належне управління справами суду, за виключенням Канцелярії прокурора;

  • Інші функції, покладені на нього у відповідності до діючого Статуту.

При виконанні своїх повноважень, президія координує діяльність з Прокурором та виконує інші функції пов’язані з діяльністю Суду.

В статті 39 Римського статуту зазначено, що структуру судового компоненту Міжнародного кримінального суду складають Апеляційне відділення, Судове відділення та Відділення попереднього провадження. Відділення складаються з палат, кількість котрих може бути досить різною та визначатися в залежності від ступеня складності справ, які розглядає суд.

Апеляційне відділення у своєму складі містить голову та ще чотирьох суддів, а судове відділення і Відділення попереднього виробництва (попереднього розгляду справ) - не менш ніж з шести суддів кожне. При цьому Апеляційна палата повинна містити усіх суддів, які входять до складу Апеляційного відділення, одна Судова палата - не менш трьох суддів Судового відділення, а до Палати попереднього розгляду - не менш трьох суддів або одного судді відповідного відділення в залежності від складності справи, що розглядається.

Канцелярія Прокурора є незалежним органом МКС, уповноваженим на здійснення кримінального переслідування осіб відповідальних за злочин та висунення їм обвинувачення. Працівники канцелярії не запитують і не виконують вказівок будь-якого зовнішнього джерела. Канцелярію очолює Головний прокурор, незалежність прокуратури полягає в тому, що Прокурор та його зами призначуються не Судом, а обираються Асамблеєю держав-учасниць строком на дев’ять років, повторно переобраними бути не можуть і не повинні бути представниками однієї держави.

Секретаріат відповідає за аспекти, котрі відносяться до несудового управління справами та обслуговування Суду. Очолюється секретарем, котрий обирається суддями на п’ятирічний строк, Секретар затверджує в структурі Секретаріату Групу по здійсненню допомоги потерпілим та свідкам. Ця група забезпечує, радячись з Канцелярією Прокурора, заходи захисту та процедури безпеки, консультативну та іншу відповідну допомогу свідкам, потерпілим, котрі з’являються до суду, та іншим особам, котрим загрожує небезпека за надання показань. До складу групи входять працівники, котрі мають досвід праці з травмами, в тому числі травми, пов’язанні зі злочином сексуального насилля.

До складу Міжнародного кримінального суду входять 18 суддів, що обираються на термін в 9 років Асамблеєю держав-учасниць суду, причому кожна з вище перелічених груп має бути представлена принаймні 2 суддями. Станом на квітень 2013 року 3 судді представляли Східну Європу, 3 - Азію, 4 - Африку, 2 - Латинську Америку, а інші 5 - Західну Європу та інші держави.

Усі судді обираються за двома списками. Список «А» містить осіб, які визнані спеціалістами в сфері кримінального права і процесу, так само наділених необхідним досвідом роботи як судді, прокурора або адвоката у цій сфері. Список «В» містить осіб, котрі є авторитетними спеціалістами у сфері міжнародного права, а саме у міжнародному гуманітарному праві та правах людини, мають великий досвід юридичної практики.

Компетенція суду обмежена трьома видами злочинів:

- Геноцид - намір цілком або частково винищити національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку.

- Злочини проти людяності - частина масштабного або систематичного переслідування, спрямованого проти мирного населення, причому про можливе переслідування злочинцеві заздалегідь було відомо.

- Воєнні злочини - порушення законів і звичаїв ведення війни, що регулюють поведінку збройних формувань під час війни і захищають цивільне населення, військовополонених, культурне надбання і таке інше.

У компетенцію Міжнародного кримінального суду пропонувалося також включити агресію. Проте під час переговорів у Римі сторони не змогли прийти до єдиного визначення цього злочину і тому було вирішено, що наразі Суд не може здійснювати правосуддя з питань, пов’язаних зі злочинною агресією.

Процесуальні фази МКС:

- Попереднє вивчення (англ. Preliminary investigation)

- Розслідування (англ. Investigation)

- Попередній розгляд (англ. Pre-Trial)

- Судовий розгляд (англ. Trial)

- Апеляційний розгляд (англ. Appeals)

- Примусове виконання рішення суду (англ. Enforcement of sentence)


Остання зміна: середа 29 листопада 2023 20:12