Кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності та професійної діяльності, повʼязаної з наданням публічних послуг

Зміст понять "зловживання владою", "зловживання службовим становищем", "зловживання повноваженнями" у складах кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг. 

Об'єктивні ознаки у складах перевищення влади або службових повноважень. Наслідки у складах кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг. Предмет службового підроблення. Поняття неправомірної вигоди у складах кримінальних правопорушеньу сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг.  Об’єктивні та суб’єктивні ознаки кримінальних правопорушень  у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг. Розмежування з іншими кримінальними правопорушеннями, що вчиняються з використанням повноважень за займаною посадою: службового становища, влади, повноважень та вчиняються службовою особою і особою, яка не є службовою.

Зловживання владою або службовим становищем -  умисне, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Зловживання повноваженнями - умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб використання всупереч інтересам юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми службовою особою такої юридичної особи своїх повноважень, якщо це завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам або інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

 

Стаття 364. Зловживання владою або службовим становищем

Зловживання владою або службовим становищем визнається кримінальним правопорушенням за наявності трьох спеціальних ознак в їх сукупності: 1) використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби; 2) вчинення такого діяння з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб; 3) заподіяння такими діями істотної шкоди охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Таким чином, з об'єктивної сторони це кримінальне правопорушення може мати такі форми: 1) зловживання владою, що завдало істотної шкоди; 2) зловживання службовим становищем, що завдало істотної шкоди.

Суб'єктом зловживання владою або службовим становищем може бути лише службова особа. Про поняття службової особи, див. коментар, викладений у Загальних положеннях до цього розділу.

З суб'єктивної сторони це кримінальне правопорушення характеризується умисною або змішаною формою вини.

 

Стаття 365. Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу

З об'єктивної сторони кримінальне правопорушення може вчинятися у формі; 1) перевищення влади або 2) перевищення службових повноважень, які завдали істотної шкоди.

Суб'єктом перевищення влади або службових повноважень може бути лише службова особа.

Якщо кримінальні правопорушення, передбачені відповідними статтями Особливої частини КК (зокрема, ст. ст, 371, 372, 373, 424), являють собою спеціальні види перевищення влади або службових повноважень, відповідальність за них можуть нести лише точно вказані у цих випадках службові особи (спеціальні суб'єкти). Кваліфікація дій виконавців і співучасників зазначених кримінальних правопорушень ще й за ст. 365 можлива лише за наявності реальної сукупності діянь.

З суб'єктивної сторони розглядуваний кримінальне правопорушення характеризується умисною формою вини. Ставлення ж суб'єкта до наслідків може бути як умисним, так і необережним Службова особа за будь-якої форми перевищення влади чи службових повноважень усвідомлює, що дїї, які вона вчинює, виходять за межі наданих їй законом владних чи інших службових повноважень, і бажає їх вчинити. При цьому винна особа передбачає настання істотної шкоди (ч. 1 ст. 365), наслідки застосування насильства, факт застосування зброї і т.п. (ч. 2 ст. 365) або настання тяжких наслідків (ч. З ст. 365) і бажає (прямий умисел) чи свідомо допускає (непрямий умисел) їх настання або передбачає лише можливість настання зазначених наслідків і легковажно розраховує на їх відведення або не передбачає можливості їх настання, хоч повинна була і могла їх передбачити (відповідно, злочинна самовпевненість і недбалість стосовно наслідків і змішана форма вини загалом стосовно перевищення влади або службових повноважень).

 

Стаття 366. Службове підроблення

Основним безпосереднім об'єктом службового підроблення е визначений законом порядок діяльності державного апарату, апарату органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності в ' частині підготовки, складання, використання і видачі офіційних документів, а також посвідчення фактів, які мають юридичне значендЛ. факультативним додатковим об'єктом цього кримінального правопорушення можуть бути права та свободи людини і громадянина, власність тощо,

Документ, який є предметом цього кримінального правопорушення, - це передбачене на законом матеріальна форма одержання, зберігання, використання і розповсюдження інформації, яка має юридичне значення, шляхом фіксації її на папері, магнітній, кіно-, відео-, фотоплівці, дискеті І або іншому носії.

З об'єктивної сторони кримінальне правопорушення може полягати у таких формах: 1) внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей; 2) інше підроблення документів; 3) складання завідомо неправдивих документів; 4) видача завідомо неправдивих документів.

Суб'єктом службового підроблення може бути лише службова особа. Якщо передбачені ст. 366 дії вчиняє приватна особа, то відповідальність може наставати залежно від конкретних обставин справи, зокрема, за ст. 358.

З суб'єктивної сторони кримінальне правопорушення може бути вчинено лише з прямим умислом. Психічне ставлення винного до тяжких наслідків, передбачених ч. 2 ст. 366, може характеризуватись непрямим умислом або необережністю.

 Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Об'єктивна сторона кримінального правопорушення полягає в 1) Прийнятті пропозиції, обіцянки; 2) одержання службовою особою неправомірної вигоди; 3) прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії.

Суб'єктом одержання Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди може бути лише службова особа. 

 Суб'єктивна сторона характеризується лише прямим умислом і наявністю корисливого мотиву.


 Стаття 369. Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі

Об'єктивна сторона кримінального правопорушення полягає в пропозиції чи обіцянці службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища.

Суб'єкт кримінального правопорушення загальний.

З суб'єктивної сторони пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі характеризується лише прямим умислом.


Остання зміна: середа 29 листопада 2023 19:44