Міжнародно-правові підстави та засоби зміни державної території

Територія у міжнародному праві - це простори земної кулі з її сухопутною і водною поверхнею, надрами і повітряним простором, а також космічний простір і небесні тіла, що знаходяться в ньому.

З погляду правового режиму території можна поділити на такі види:

  • державна територія - це простір, у межах якого певна держава здійснює свою верховну владу, свій суверенітет;

  • міжнародна територія - це простір за межами державних територій, який не належить жодній окремій державі, а перебуває у спільному користуванні світового співтовариства і його правовий режим визначається виключно міжнародним правом. На міжнародну територію не поширюється суверенітет якоїсь держави, вона відкрита для використання всіма державами відповідно до норм міжнародного права. До таких територій можна віднести Антарктику, відкрите море і повітряний простір над ним, дно морів і океанів за межами національної юрисдикції (міжнародний район морського дна), комічний простір, включаючи Місяць та інші небесні тіла.

  • територія зі змішаним правовим режимом - це територія, на якій діють одночасно норми міжнародного права і національного законодавства прибережних держав.

Сучасне міжнародне право проголошує принципи непорушності кордонів і територіальної цілісності, що, у свою чергу, забороняють насильницьку зміну державної території.

Територія держави недоторканна і не може бути об’єктом військової окупації або інших примусових дій.


Правомірними способами територіальних змін є:

Цесія - це передача частини території однієї держави іншій на підставі договору між ними (поступка території). Вона, як правило, вимагає компенсації в грошовій чи в іншій формі.

Плебісцит - це всенародне голосування з питання державної приналежності певній території. Голосування може проводитися як на основі внутрішньодержавного акта, так і відповідно до міжнародного договору.

Ад’юдикація - підстава територіальних змін, яка передбачає взаємну згоду держав сторін спору, згідно з якою вони звертаються до міжнародних судових або арбітражних органів, чиї рішення обов’язкові для сторін (Міжнародний суд ООН).


Неправомірними способами територіальних змін є:

Дебеляція - завоювання, захоплення територій за допомогою сили в результаті збройних конфліктів;

Анексія - загарбання, насильницьке приєднання державою території, яка належить іншій державі або народу, грубе порушення норм міжнародного права.

Інтервенція - насильницьке втручання однієї чи кількох держав у внутрішні справи іншої держави, спрямоване проти її територіальної цілісності або політичної незалежності.

Окупація - зайняття збройними силами однієї держави частини або всієї території іншої держави без отримання суверенних прав на неї.

Територіальний спір - це спір між державами з приводу юридичної приналежності певної території.

Суб’єктами територіального спору можуть бути тільки держави. Спір між індивідом та державою не ставить питання про державну приналежність території і через це не є територіальним спором. Також не є територіальним спором боротьба нації за здійснення права на самовизначення та створення незалежної держави на певній території. Оскільки міжнародні організації не мають власної території, вони також не можуть бути суб’єктами територіального спору.

Держава, яка висуває претензію на певну частину території іншої держави, не оспорює суверенітет даної держави над певного територією. Тобто не піддає сумніву юридичну приналежність певної території даній державі, проте вважає, що ця територія має належати їй.

Демілітаризація - це особливий, договірно встановлений правовий режим певних районів, територій, просторових сфер і космічних тіл, відповідно до якого там забороняються всі види і форми військової діяльності, такі, наприклад, як розміщення збройних сил і озброєнь, створення військових баз, споруд і установок, випробування, розміщення і зберігання зброї масового знищення та її носіїв, іншого зброї, проведення військових маневрів і навчань, а також інша діяльність військового характеру.

Демілітаризація може бути повного або частковою, обсяг демілітаризації безпосередньо обумовлюється в самих міжнародних договорах про демілітаризацію.

Частково демілітаризовану є дно Світового океану за межами 12-мильної зони прибережних держав і космічний простір. Повністю демілітаризованою є Антарктика, Місяць і інші небесні тіла.


Без’ядерна зона - різновид часткової демілітаризації.

Нерідко демілітаризація доповнюється нейтралізацією.

Нейтралізація - це особливий, договірно встановлений правовий режим певних територій, просторових сфер і космічних тіл, відповідно до якого там забороняються ведення військових дій і використання їх в якості бази для ведення війни. Нейтралізованими є: архіпелаг Шпіцберген, Антарктика, Місяць і інші небесні тіла, зони Суецького і Панамського каналів.


Остання зміна: середа 22 листопада 2023 20:16