Офіційне зʼясування всіх обставин у справі як спеціальний принцип адміністративного судочинства

1.1 Основними засадами (принципами) адміністративного судочинства є:

  1. верховенство права;

  2. рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом;

  3. гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами;

  4. змагальність сторін, диспозитивність та офіційне з’ясування всіх обставин у справі;

  5. обов’язковість судового рішення;

  6. забезпечення права на апеляційний перегляд справи;

  7. забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у випадках, визначених законом;

  8. розумність строків розгляду справи судом;

  9. неприпустимість зловживання процесуальними правами;

  10. відшкодування судових витрат фізичних та юридичних осіб, на користь яких ухвалене судове рішення.


1.2 Офіційне з’ясування всіх обставин у справі - принцип адміністративного процесу який має подвійну сутність, пов'язану з межами розгляду позовних вимог і доказуванням в адміністративній справі (ч.ч. 2,4 ст. 9 КАС України).  

Якщо принципи змагальності сторін і диспозитивності адресовані сторонам, третім особам, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, органам та особам, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, то офіційне з’ясування всіх обставин у справі - принцип адміністративного процесу, що застосовується винятково адміністративним судом, який розглядає і вирішує адміністративну справу.

У юридичній літературі, висловлена думка, що принцип офіційності є принципом адміністративного процесу, протилежним змагальності і властивий винятково цьому виду процесу. Відповідно до принципу офіційності суд має дослідити за власною ініціативою важливі для прийняття рішення фактичні обставини правового спору, врахувати їх під час провадження та встановити їх правдивість337. Тобто поряд із доказовою діяльністю сторін суд власноруч, за власною ініціативою здійснює певні обов'язки щодо доказування у справі.

Отже, офіційному з'ясуванню всіх обставин у справі властиві такі сутнісні особливості:

  • адміністративний суд задля ефективного захисту прав, свобод, інтересів людини і громадянина, інших суб'єктів у сфері публічно-правових відносин від порушень суб'єктів владних повноважень на власний розсуд може вийти за межі позовних вимог. Адміністративний суд може на власний розсуд обрати і застосувати спосіб захисту прав, свобод, інтересів, необхідний на його переконання для повноцінного захисту прав, свобод, інтересів особи (ч. 2 ст. 9 КАС України).Для захисту суб'єктивних прав, свобод, інтересів адміністративний суд, відповідно до принципу офіційного з'ясування всіх обставин у справі, може застосувати поточні заходи захисту, передбачені ст.ст. 150,151 КАС України;
  • адміністративний суд з власної ініціативи вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, зокрема щодо виявлення та витребування доказів. Тобто адміністративний суд є активним суб'єктом доказування в адміністративній справі і наділений для цього необхідним і достатнім обсягом процесуальних повноважень (ч. 4 ст. 9 КАС України). Наприклад, адміністративний суд може за власною ініціативою витребувати докази, про що постановляє ухвалу (ст. 80 КАС України);
  • цей принцип адресований винятково адміністративному суду, який розглядає і вирішує адміністративну справу, і застосовується винятково цим судом.

Остання зміна: середа 22 листопада 2023 20:06