1. Місце конституційної скарги в механізмі захисту прав людини в Україні

Вступ. Конституція України ст. 355 визнає права і свободи людини та їх гарантії як зміст і спрямованість діяльності держави. Конституційна скарга відіграє важливу роль в цьому процесі.

  1. Поняття конституційної скарги. Конституційна скарга - це право громадян звертатися до органів конституційного контролю з вимогою про перевірку конституційності владних актів, якими порушуються їхні права і свободи.

  2. Інститут індивідуальної конституційної скарги. Цей інститут дозволяє людині та громадянину безпосередньо звернутися до органу конституційного контролю. Він є невід'ємною частиною системи конституційного правосуддя.

  3. Впровадження інституту конституційної скарги в Україні. Україна, підтримуючи демократичні процеси Європейської спільноти, впровадила інститут конституційної скарги за допомогою Закону України "Про Конституційний Суд України". Це стало додатковим механізмом захисту прав і свобод громадян України, іноземців, осіб без громадянства та юридичних осіб.

  4. Вплив конституційної скарги на захист прав людини. Як зазначає Венеціанська комісія, наявність ефективного інституту індивідуальної скарги може сприяти зменшенню навантаженості Європейського Суду з прав людини. Індивідуальна скарга захищає не тільки права конкретної особи, але й впливає на суспільні процеси, втілюючи принцип безпосереднього народовладдя. Крім цього, Венеціанська комісія наголошує: 

5.1 «… Конституційна скарга повинна захищати не лише від протиправних актів, але й від неконституційних актів або актів, які є законними, але неконституційними.»

5.2 «Повна конституційна скарга, безсумнівно, забезпечує найповніший індивідуальний доступ до конституційного правосуддя і, отже, найретельніший захист індивідуальних прав».

6. Основні ознаки конституційної скарги:

  • застосовується при порушенні основних прав і свобод людини
  • є додатковим способом правового захисту, може бути подана після використання основних способів захисту
  • предметом оскарження може бути закон, акт органу управління, судове рішення, а також бездіяльність органів влади
  • може бути подана будь-якою особою, яка вважає себе потерпілою від порушення її основних прав і свобод

  1. Концепція індивідуального доступу до конституційного правосуддя включає різні механізми для звернення до Конституційного Суду в разі порушення прав, захищених Конституцією, з індивідуальною або колективною скаргою. Два види індивідуального доступу: непрямий і прямий.

    - непрямий: індивідуальна скарга подається в Конституційний Суд через інший орган

    - прямий: юридичні засоби, що дозволяють особі безпосередньо подавати скаргу в Конституційний Суд без посередництва інших органів

  1. Індивідуальна скарга в контексті Європейської системи прав людини. Важливість вичерпання засобу правового захисту відповідно до статті 35 Європейської конвенції з прав людини перед зверненням до Європейського суду. У країнах зі спеціалізованим Конституційним судом, конституційна скарга, як правило, є субсидіарною і застосовується після вичерпання засобів правового захисту в звичайних судах. Отже, це є останнім можливим засобом на національному рівні, яке необхідно вичерпати перед зверненням до Європейського суду з прав людини.

  2. Конституційна скарга в Україні. Відповідно до статті 55 Закону України "Про Конституційний Суд України"конституційною скаргою є подане до Конституційного Суду України письмове клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України (конституційність) закону України (його окремих положень), що застосований в остаточному судовому рішенні у справі суб’єкта права на конституційну скаргу. Тобто, це форма звернення особи до органу конституційної юрисдикції з метою захисту конституційних прав і свобод, результатом якого є вирішення питання щодо відповідності Конституції держави певного законодавчого положення та відновлення стану, що існував до порушення права. Ця процедура застосовується у випадках, коли закон був застосований в остаточному судовому рішенні у справі, яка стосується суб'єкта права на конституційну скаргу. 

  3. Нормативна конституційна скарга. На сьогоднішній день законодавцем було обрано нормативну конституційну скаргу. Це означає, що інститут конституційної скарги обмежується в частині можливості подання конституційної скарги юридичними особами публічного права. Згідно з частиною 1 статті 56 Закону України "Про Конституційний Суд України", до суб'єктів права на конституційну скаргу не належать юридичні особи публічного права. Такі суб'єкти не мають можливості ініціювати перевірку закону України (або його окремих положень) на відповідність Конституції України у випадках, коли вони є стороною в остаточному судовому рішенні.

  4. Суб’єкт права на конституційну скаргу. Суб’єктом права на конституційну скаргу є особа, яка вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон України (його окремі положення) суперечить Конституції України.  

До суб’єктів права на конституційну скаргу не належать юридичні особи публічного права. Конституційну скаргу фізична особа підписує особисто.  Якщо суб’єктом права на конституційну скаргу є дієздатна фізична особа, яка за станом здоров’я або фізичною вадою не в змозі особисто підписати конституційну скаргу, її підписує уповноважена в установленому законом порядку особа, що діє від її імені.  Конституційну скаргу юридичної особи підписує уповноважена на це особа, повноваження якої має бути підтверджено установчими документами цієї юридичної особи та актом про призначення (обрання) на посаду уповноваженої особи.

  1. Вимоги до конституційної скарги. У конституційній скарзі зазначаються:  

1) прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) громадянина України, іноземця чи особи без громадянства, адреса зареєстрованого місця проживання особи (для іноземця чи особи без громадянства - місця перебування) або повна назва та місцезнаходження юридичної особи, а також номер засобу зв’язку, адреса електронної пошти, якщо такі є;  

2) відомості про уповноважену особу, що діє від імені суб’єкта права на конституційну скаргу;  

3) короткий виклад остаточного судового рішення, в якому було застосовано відповідні положення закону України;  

4) опис перебігу розгляду відповідної справи в судах;  

5) конкретні положення закону України, які належить перевірити на відповідність Конституції України, та конкретні положення Конституції України, на відповідність яким належить перевірити закон України;  

6) обґрунтування тверджень щодо неконституційності закону України (його окремих положень) із зазначенням того, яке з гарантованих Конституцією України прав людини, на думку суб’єкта права на конституційну скаргу, зазнало порушення внаслідок застосування закону;  

7) відомості про документи і матеріали, на які посилається суб’єкт права на конституційну скаргу, із наданням копій цих документів і матеріалів;  

8) перелік документів і матеріалів, що додаються.  Копія остаточного судового рішення у справі суб’єкта права на конституційну скаргу має бути засвідчена в установленому порядку судом, що його ухвалив.

  1. Забезпечення конституційної скарги. Важливим аспектом механізму конституційної скарги є забезпечення її ефективності та виконання рішень Конституційного Суду. Статті 78 і 97 Закону України "Про Конституційний Суд України" визначають, що Велика палата Суду може вжити заходів щодо забезпечення конституційної скарги шляхом видання забезпечувального наказу. Це може мати місце в виняткових випадках, коли необхідно негайно захистити конституційні права та свободи.  


Остання зміна: неділя 5 листопада 2023 10:52