Для підготовки докторів філософії зі спеціальностей 131 - "Прикладна механіка", 132 – "Матеріалознавство", 133 - "Галузеве машинобудування."  Метою викладання навчальної дисципліни «Публікаційна активність і наукометричні бази даних» є ознайомлення з оцінюванням результативності наукової діяльності через дослідження публікаційної активності та цитованості авторів наукових праць. Завдання: оволодіння глибинними професійними знаннями щодо підготовки наукових публікацій; набуття мовних компетентностей, достатніх для представлення наукових результатів у публікаціях, що входять до наукометричних баз; опанування універсальних навичок оформлення наукової публікації згідно з вимогами видань, що входять до наукометричних баз.

Вивчення навчальної дисципліни потребує роботи з науковою та довідковою літературою, інформаційними джерелами, підготовки до лекцій і практичних занять, виконання усіх завдань згідно з навчальним планом.

Підготовка до практичних занять передбачає: ознайомлення з питаннями, які виносяться на заняття з відповідної теми; вивчення лекційного матеріалу. Рішення практичних завдань повинно демонструвати ознаки самостійності виконання здобувачем такої роботи, відсутність ознак повторюваності та плагіату.